torsdag 3 april 2014

Recept - Helstekt oxfilé med potatispuré och kantarellsås

Här kommer som utlovat receptet på min underbara födelsedagsmiddag! Bilden nedan är tagen på resterna från dagen innan, och var nästan lika god som första dagen. Jag värmde på såsen och purén med lite extra mjölk i på låg värme och körde köttet på ca 50 grader i ugnen i ca 10 min. Köttet var du ljummet så hällde den varma såsen på.

Receptet nedan gäller ca 8 personer.

HELSTEKT OXFILÈ
1800 g oxfilé, helst mittbit
smör
salt
svartpeppar

Ta ut köttet ca 20 minuter innan tillagning. Putsa det från ev senor.
Bryn köttet snabbt runt om så det får fin färg.
Sätt ugnen på 150 grader och sätt i en stektermometer i köttet i tjockaste delen på köttet.
När du kommit upp i ca 60 grader (för medium/rare) tar du ut köttet.
Låt vila en stund innan du skär upp oxfilén, ha gärna lite aluminiumfolie över för att behålla det extra saftigt.

POTATISPURÈ
2000 g mjöliga potatisar
2 dl röd mjölk
2 dl vispgrädde
5 msk smör
salt
vit- eller svartpeppar

Skala och koka potatisen. Ett tips är att skära dem i mindre bitar så går det fortare att koka och få till len puré.
Värm mjölken och grädden till precis innan den börjar sjuda.
Kör potatisen genom potatispress eller potatisstöt och vispa sedan ner mjölk/gräddblandningen med ballongvisp eller elvisp. Man kan även köra både potatisen och mjölkblandningen med elvisp.

KANTARELLSÅS
400 g kantareller (efter dem är förvällda)
5 dl grädde
5 dl röd mjölk
2 msk kinesisk soja
5 msk vetemjöl
1 dl vatten
salt
vitpeppar
smör

Lägg kantarellerna i en kastrull på svag värme och låt  nästan all vätska försvinna ur svampen.
Häll på grädde, mjölk, soja, salt och peppar. Låt koka upp under omrörning.
Sänk sedan värmen och låt småkoka i ca 3 minuter.
Gör en toppredning av mjölet och vattnet (blanda ut mjölet med hälften av vattnet i en skål, tillsätt sedan resten av vattnet).
Vispa ner redningen i såsen och låt småkoka några minuter.
Blir såsen för tjock så späd med lite mer mjölk.

Servera gärna med sparris eller haricot verts.

1 kommentar:

  1. Men gud så gott! Detta måste absolut testas.

    SvaraRadera